Over Anna-Marie Kok

 

Yoga is al meer dan 15 jaar een rode draad door mijn leven. Ik ben ooit begonnen thuis yogaoefeningen te doen met een setje kaarten met yoga- en ademhalingsoefeningen, totdat ik yogales ging volgen. Dat begon met poweryoga, daarna druyoga, hathayoga en ten slotte Sivanandayoga, en daar raakte ik aan verknocht. Destijds woonde ik in Oegstgeest en ging ik jarenlang elke week naar mijn Sivanandales in Leiden, totdat ik terug verhuisde naar de regio waar ik ben opgegroeid: Schoorl. 

Tegelijk met mijn yogapad ontwikkelde ook mijn werkende leven zich steeds verder. Na mijn loopbaan te zijn begonnen in het bankwezen, heb ik rond mijn dertigste de boel omgegooid en ben ik een coachopleiding en Reikiopleiding gaan volgen. Sindsdien coach ik mensen die in een re-integratietraject zitten. Eerst vanuit een tweede-spoortraject, en nu al jaren als Casemanager samen met de bedrijfsartsen bij een arbodienst. Wat ik hierin heb geleerd, het energiewerk, principes en elementen leer uit de TCM (traditionele Chinese medicijnleer), gebruik ik al jaren in mijn dagelijkse werk. Ze helpen verder te kijken dan het oppervlak, en zo toe te werken naar een diepere heling. Dit heeft ertoe geleid dat ik nu ook met mijn man Mark in ons bedrijf Liminis werk als healer en facilitator van ceremonies waarbij we werken met truffels (psilocybine). 

Na mijn verhuizing naar Noord-Holland in 2019 begon een nieuwe zoektocht naar een nieuwe yogales. Ik heb langere tijd verschillende lessen gevolgd, waaronder Yinyoga, Vinyasayoga en nog vele andere stijlen. De Sivanandayoga bleef echter steeds roepen, en zo is het gekomen dat ik uiteindelijk de International Yoga Teacher Training Course heb gevolgd bij de Sivananda Vedanta Yoga Ashram in Reith bei Kitzbühel in Oostenrijk. 

Tijdens deze opleiding heb ik veel geleerd over de oude Yogatraditie uit India, over de non-dualistische filosofie van Yoga, Yoga als leefstijl, gezonde voeding volgens Ayurveda, goede ademhaling, oude geschriften zoals de Bhagavad Gita, diepe ontspanning, Kirtan en mantra zingen en natuurlijk asana’s: de yogahoudingen. Ik voel me gezegend met deze kennis en ik ben dankbaar dat ik hiervan mag doorgeven.. 

 

 

Over Sivananda Yoga

Een Sivanandayogales bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Elke les begint met het zingen van een mantra die helpt het ego in stilte te brengen, zodat je kunt focussen op je lichaam, ademhaling en ontspanning. We doen ademhalingsoefeningen en warmen de spieren op met Zonnegroeten. Daarna volgt een reeks Asana’s, de yogahoudingen, afgewisseld met tussentijdse ontspanningsmomenten om goed in contact te blijven met je lichaam en ademhaling. Voor mij persoonlijk is dit een van de grote krachten van deze yogastijl: je leert jezelf na inspanning weer te ontspannen, zodat het zenuwstelsel leert om sneller en gemakkelijker tot rust te komen na een activiteit. 

We eindigen elke yogales met een lange eindontspanning, en sluiten daarna af met het zingen van een mantra. Wie dat wil, mag de mantra’s meezingen. 

Alle onderdelen van de les zijn geschikt om zelf thuis te beoefenen. Ook dat vind ik een grote kracht. Het maakt het mogelijk om zelf thuis je moment te pakken voor bijv. een ademhalingsoefening of ontspanningsoefening. 

 

Deze yogales is geschikt voor beginners en gevorderden. Het maakt niet uit of je lenig bent of niet, krachtige spieren hebt of niet: de houdingen werken voor elk lichaam anders en jij mag daarmee jouw lichaam ervaren. Als het niet mogelijk is om een houding te beoefenen, dan is er een alternatief, zodat je de evengoed de werking kunt ervaren. 

 

Korte historie 

De grondlegger van Sivanandayoga is Swami Sivananda (1887-1963, India). Na een carrière als arts, richtte hij zich in de jaren ‘20 volledig op Yoga. Hij vertelde boeiend over hoe je gezond blijft door beweging, ademhaling, enz. en heeft er ook veel boeken over geschreven. Ook zong hij  graag Kirtan, en mensen kwamen graag naar hem luisteren. Zo ontstond er een gemeenschap die later de eerste Sivananda Ashram werd: een plek waar mensen mogen verblijven, over Yoga leren en Yoga beoefenen. In deze ashram werd voor het eerst in de yogageschiedenis lesgegeven aan vrouwen en in de Engelse taal. Hiermee werd yoga beschikbaar voor veel meer mensen.

 

Swami Sivananda gaf aan een van zijn volgelingen, Swami Vishnudevananda, in de jaren ‘50 opdracht om Yoga bekend te maken in de Westerse wereld. Hij heeft verschillende Yoga Centers en Ashrams geopend in Noord-Amerika en Europa. Ook ondernam hij in verschillende conflictgebieden vredescampagnes. Daarnaast heeft Swami Vishnudevananda het yogasysteem opgezet:

de Vijf Punten van Yoga:

1 Gezonde beweging

2 Gezonde ademhaling

3 Gezonde ontspanning

4 Gezond eten

5 Positief denken en meditatie

De eerste drie punten komen terug in elke yogales, en daarmee werken we aan een gezond lichaam en een sterke geest. In de yogatraditie wordt gezegd dat we niet enkel geboren zijn om te lijden en te sterven. We hebben allemaal een hoger doel op deze wereld, en het hebben van een gezond lichaam en sterke geest helpt om dat hogere doel te vinden. Dat maakt yoga meer dan alleen een lichamelijke oefening: namelijk ook een mentale en spirituele beoefening. 

 

Sivananda Yoga les geef ik op Sekoya Center in de Yurt:

Donderdag 19:30 - 21:00 in de Grand Yurt

Contact: anna-marie@liminis.nl

Mobiel: 06 10085430