Even voorstellen:
Mijn naam is Mirjam  Houtenbos

 

Ik ben opgegroeid in het mooie Bergen Noord-Holland en ik woon hier nog altijd met veel plezier. Nadat ik in 1992 mijn HEAO-BE diploma haalde, ben ik bij één van de vier grote accountantskantoren (Big4) gaan werken. Tijdens het werk heb ik de Postdoctorale studie voor Registeraccountant aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Ik heb ruim 22 jaar gewerkt bij dit accountantskantoor. In deze periode, waarin ik vooral internationale klanten heb bediend, heb ik niet alleen veel met cijfers gewerkt, maar me ook veel bezig gehouden met het coachen en opleiden van mensen. Ondanks het feit dat ik in deze tijd veel heb geleerd, miste ik iets, ik wilde méér. Méér voldoening, méér diepgang, méér betekenis. 


Ik was nooit zo bezig met yoga of mindfulness; dat leek me te statisch voor mij. Maar toen nam een vriendin mij, - tijdens een periode waarin ik erg vermoeid was en niet meer wist hoe ik het allemaal nog kon volhouden -, een keer mee naar een yogales. Echt wat voor jou Mir, zei ze. En het klopte, meteen was ik verkocht! 
Vooral de mentale effecten van de yoga deden mij goed. Mijn interesse was gewekt. Meteen ben ik me meer in yoga gaan verdiepen en in 2013 ben ik gestart met de vierjarige Raja-yoga opleiding in Amsterdam (600 uur). Daarnaast heb ik de afgelopen jaren de yin yoga docenten opleiding en de yin yoga advanced docenten opleiding afgerond (170 uur).

 

Wat lesgeven betreft ligt mijn passie op dit moment bij de yin yoga. Enerzijds omdat ik uit eigen ervaring heb gevoeld hoe heilzaam deze vorm van yoga is, voor zowel lichaam als geest. Anderzijds omdat ik de filosofie die ten grondslag ligt aan deze manier van yoga erg interessant vind. Ik heb mij verdiept in de 5-elementen leer en mijn lessen zijn altijd geïnspireerd op één of meerdere van deze elementen. De vijf elementen, water - hout - vuur - aarde en metaal, zijn in ons lichaam vertegenwoordigd, ze zijn gekoppeld aan orgaansystemen en via de meridianen (energiebanen zoals de acupunctuur deze ook kent) kunnen we oefeningen doen, die deze elementen - of orgaansystemen - stimuleren en balanceren. Het inspirerende hierin vind ik de diepere betekenis - de symboliek en de mentale en psychische kwaliteiten - die vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze aan de orgaansystemen zijn verbonden.


Ter illustratie: de lever is verantwoordelijk voor het reinigen en ontgiften van ons bloed. Deze fysieke functie kennen we allemaal. Maar de leverenergie, als onderdeel van het hout-element, doet meer! Zo staat de energie van hout voor groei en uitbreiding en vertegenwoordigt ze o.a. creativiteit, flexibiliteit, ons vermogen om te groeien en te plannen. De energie van dit element zorgt ervoor dat alles in ons lichaam goed gaat stromen en heft eventuele blokkades in de energie op. De emotie die bij dit element hoort is boosheid, irritatie en frustratie.


Tijdens de yogalessen stimuleren we de meridianen en in al mijn yoga-lessen geef ik de diepere betekenis van de energieën en de elementen mee, door hierover - tijdens de houdingen - te vertellen.

 

Vanaf maart 2016 geef ik zelfstandig les op diverse locaties in Noord-Holland (Bergen NH, Schoorl en Haringhuizen). Ik geef gemiddeld 13 lessen per week. Daarnaast verzorg ik workshops en speciale lessen, soms samen met andere docenten. Het lesgeven geeft me veel plezier. Ik houd ervan om te geven en de blije en ontspannen gezichten na de les geven mij voldoening. Mijn lessen zijn vooral laagdrempelig. Ik heb geen turn-, dans- of yogaverleden en ben geen docent die haar voeten in haar nek kan leggen. Maar dat maakt voor het effect van de houdingen geen verschil. De houdingen zijn voor eenieder toegankelijk (want eventueel passen we de houdingen aan aan jouw lichaam/klacht/blessure) en de nadruk ligt op een bewuste inspanning én ontspanning.

 

Namasté

Mirjam 

Contact: mirjamhoutenbos@gmail.com

https://www.facebook.com/yogabymir/